Fins Lapland

Er valt eigenlijk niet over te discussiëren dat Fins Lapland één van de mooiste regio’s ter wereld is om een wintervakantie door te brengen. Niet alleen is het één van de mooiste, maar bovendien ook één van de meest sneeuwzekere bestemmingen van Europa. Elk jaar opnieuw zijn er dan ook een toenemend aantal mensen die ervoor kiezen om dit bijzondere stukje winter wonderland te gaan ontdekken. Ben jij dat ook van plan? Ontdek op deze pagina dan meteen wat een vakantie in Fins Lapland zo bijzonder maakt.

Waarom een wintervakantie naar Fins Lapland boeken?

Wie een echt onvergetelijke wintervakantie wil beleven kan eigenlijk haast niet anders dan Fins Lapland als vakantiebestemming te overwegen. Toegegeven, de pistes zijn er niet altijd even uitdagend, maar het aanbod aan winterse activiteiten is er één om duimen en vingers van af te likken.

Hoe leuk een wintersport in onze eigen Alpen ook mag zijn, eenmaal je een wintervakantie in Fins Lapland hebt meegemaakt wil je niet snel nog iets anders. Deze prachtige regio is er dan ook één waar veel mensen elk jaar opnieuw naar terugkeren. Het boeken van een wintervakantie naar Fins Lapland is alvast een goed idee omwille van de onderstaande redenen:

  • Fins Lapland kent een geweldige sneeuwzekerheid;
  • Je geniet er van een wintervakantie in een ontzettend gezellige accommodatie;
  • Je hebt de mogelijkheid om het prachtige noorderlicht te spotten;
  • Je kan een keuze maken uit een gigantisch aanbod winterse activiteiten;
  • Een vakantie naar Fins Lapland boeken hoeft helemaal niet duur te zijn;

Het ondernemen van een vakantie naar het Finse gedeelte van Lapland hoeft vandaag de dag ook zeker niet moeilijk te zijn, in tegendeel. Zowel vanaf de luchthavens van Amsterdam als Rotterdam zijn er verschillende rechtstreekse vluchten die worden uitgevoerd naar diverse luchthavens verspreid over Lapland. Voor onze Belgische bezoekers, dat geldt ook voor Brussels Airport.

Welke temperaturen kan je verwachten in de winter?

Wie nog nooit eerder een vakantie naar Fins Lapland heeft ondernomen stelt zich vooral vragen bij de temperaturen die verwacht kunnen worden. Is het namelijk in deze regio tijdens de winter niet ontzettend koud? De voorbije jaren hebben we gemerkt dat de winters in Lapland niet alleen korter, maar ook wat milder zijn geworden. Dit gezegd hebbende zijn de winters hier nog altijd ‘echte’ winters wat onder meer betekent dat je lekker veel sneeuw kan verwachten.

Tijdens de maand januari kan je een gemiddelde temperatuur verwachten van rond de -10 graden. In februari ligt die temperatuur met -15 nog een stukje lager terwijl het kwik in maart enigszins klimt naar gemiddelde waarden rond de -5 tot -10 graden. Dit gezegd hebbende geldt voor Lapland dat ze beschikt over een zogenaamd landklimaat. Deze zorgt ervoor dat de lucht heel wat droger is dan in ons land waardoor de gevoelstemperatuur een flink stuk aangenamer is dan je zou verwachten.

Hoe sneeuwzeker is Fins Lapland?

Fins Lapland is zonder ook maar enige twijfel één van de meest sneeuwzekere bestemmingen van Europa. De eerste sneeuw dwarrelt hier al uit de lucht ergens midden november terwijl ze pas aan het begin van de maand april terug begint te smelten. In bepaalde gebieden in deze regio is dat zelfs pas aan het einde van de maand mei. Vanaf het midden van de maand december ligt er voldoende sneeuw om niet alleen te kunnen skiën, maar ook (nagenoeg) alle safari’s te kunnen doen.

De Poolnacht, waar moet je rekening mee houden?

Wie van plan is om tijdens de maanden november, december en januari naar Fins Lapland af te reizen moet rekening houden met de zogenaamde Poolnacht. Tijdens deze wintermaanden is het zo dat de zon in deze regio niet boven de horizon uitkomt wat zorgt voor een zeer unieke beleving. In tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden betekent dit absoluut niet dat het aardedonker is. Aan de zuidelijke hemel kan je laat in de ochtend wat licht waarnemen. Dit licht ontstaat als gevolg van de reflectie van de het zon- en maanlicht op de sneeuw. Hierdoor ontstaat er als het ware een soort van schemerlicht.

Ondanks het feit dat het voor jou als toerist ongetwijfeld wennen is aan de bijzondere sfeer en setting die de Poolnacht met zich meebrengt geldt dat uiteraard niet voor de locals. Zij zijn dit fenomeen gewend waardoor het dagelijks leven gewoon zoals normaal door blijft gaan. Vanaf midden februari, begin maart is het reeds heel wat langer klaar, zelfs langer dan bij ons het geval is in deze periode. Heel wat mensen boeken hun vakantie naar Lapland ook in deze periode.

Hoe duur is Fins Lapland?

Ook een erg belangrijke vraag die veel mensen zich stellen heeft te maken met het prijsniveau waarvan sprake is in Fins Lapland. Gemiddeld gezien moet je er rekening mee houden dat vooral de boodschappen hier net wat duurder zullen uitvallen dan bij ons het geval is. Ben je van plan om een lekker hapje te gaan eten in Lapland? Dan zal je kunnen vaststellen dat, dat al kan voor een prijs die lager is gelegen dan bijvoorbeeld in de skicentra in de Alpen het geval is.

Voor de porties geldt tot slot dat ze lekker Amerikaans zijn wat ervoor zorgt dat ze een stukje groter uit zullen vallen dan wij gewend zijn. Over het algemeen is Fins Lapland dus misschien niet erg goedkoop, maar ook niet veel duurder dan wanneer je op wintersport zou gaan naar de Alpen.

Welke taal spreekt men in Fins Lapland?

De Finse taal is er één die bijzonder lastig is om te begrijpen, laat staan om te praten. Dit gezegd hebbende vormt dit doorgaans geen enkel probleem. Het merendeel van de Finnen staan erom bekend zonder probleem Engels te praten. Dit geldt zeker voor zij die werken in de toeristische sector.